Auto tikt bij starten motor slaat niet aan

Dat heb ik weer denk je dan! Juist wanneer je de trouwe 4-wieler nodig hebt start hij niet en maakt hij ook nog eens een raar tikkend geluid zodra je de sleutel omdraait en probeert te starten.

Als A-technisch figuur maak je je dan gelijk zorgen over de staat van je auto en zie de bui al hangen. Een dure garage wil je vast wel helpen, maar ja wil je dan eigenlijk nog wel zo lang de auto rijden en moet je niet alvast oriënteren naar andere opties.

Toch eerst maar even op internet kijken, want gelukkig zijn automonteurs en amateur monteurs ook goed in het schrijven op forums over soortgelijke problemen. En jahoor, nog geen paar minuten later heb je de eerste vragen en antwoorden die heel erg met de situatie overeenkomen! Top die forums en blogs!

Oorzaak: Een lege accu!

Ik kwam er zo tot mijn opluchting achter dat het in dit geval heel waarschijnlijk gewoon een lege accu zou zijn. Doordat de spanning van de accu zo laag is geworden kan de startmotor niet eens meer het vliegwiel aanslingeren en hoort u alleen het klikken van het relais.

De oplossing? Tadaa: Opladen die accu!

Startkabels

Het opladen van de auto accu kan natuurlijk met de welbekende startkabels en die heb je standaard niet in de buurt zodra zoiets gebeurd, dus op naar de winkel of direct maar even online snuffelen, nu je toch achter de computer zit.

Acculader

Naast startkabels, kun je ook kijken naar een jumpstarter of een acculader / druppellader. Dit laatste is een kastje dat u via een normale stekker verbindt met het lichtnet en de andere kabels sluit u aan op de accu. Zo kunt u thuis uw auto laden, bent u niet afhankelijk van anderen en zeg nou zelf de eerste die vraagt of je zware diesel een hybride is, geweldig!

Jumpstarter

Nu kan ik in ons dorp prima te voet overal komen en hoef je niet direct haast te hebben als je je prioriteiten gewoon even bijsteld. Heb je wat meer tijdsdruk en/of wat meer te besteden dan kun je ook kijken naar de tweede optie, de jumpstarter. Dat is eigenlijk startkabels en hulpauto in één. Waar u met een acculader toch eventjes geduld moet hebben kun je met de jumpstarter direct weer verder.

Vrijheid, blijheid

Het hebben van zo’n lader of jumpstarter geeft u altijd de vrijheid dat wanneer een dergelijke situatie zich voordoet, al is het midden in de nacht, dat u direct kan handelen. De prijzen vallen daarbij ook nog eens mee. Bij de lokale autowinkel of bouwmarkt kunt u acculaders al krijgen vanaf ongeveer € 30,- en een jumpstarter zijn er al rond de € 100,- Online kunt u ze ook verkrijgen, bijvoorbeeld bij bol.com

En dan…accu misschien vervangen?

Zodra u de accu heeft bijgeladen kunt u dus gewoon weer op weg. Uiteraard is het wel belangrijk dat u nagaat waarom uw accu leeg is gelopen en of het niet heel misschien tijd wordt om deze te vervangen.

Een accu vervangen is trouwens ook geen hogere wiskunde. Bekijk op de oude accu het Voltage en de Ampère, bestel een nieuwe accu online en u kunt de batterij vervangen. Meestal niet meer dan een paar moeren en bouten loshalen en daarna weer vastdraaien. Let wel even op de volgorde van aansluiten. Wilt u lang door met de nieuwe accu, bestel er dan een van een goed merk zoals Varta. Vergelijk op internet de beste opties. Kijk bijvoorbeeld op Bol.com of beslist.nl

Geef een reactie