De oorzaken van een bloedneus

Bloedneus Oorzaak

Een bloedneus kan meerdere oorzaken hebben. Iedereen begrijpt dat wanneer je een dreun op je neus krijgt of probeert je hersenen aan te raken met je vingers dat je daardoor een neusbloeding kunt krijgen. Veelal gaat het dan om een beschadiging van het neusslijmvlies dat zich echter ook weer zeer snel hersteld.

Andere oorzaken zouden een wondje in je neus, een ontsteking van het neusslijmvlies of een te droog neusslijmvlies kunnen zijn. Dit zijn symptomen die de meeste mensen zelf kunnen achterhalen en waarover zij zich ook geen zorgen maken.

Spontane bloedneus

Het zijn juist de spontane neusbloedingen die vraagtekens opwekken. Vooral wanneer je dit vaker hebt. Wat zijn dan de oorzaken? Doorgaans wordt dan gekeken naar invloeden van binnen en buiten. De kans op een bloedneus kan vergroten wanneer je verkouden of grieperig bent. Ouderen en mensen met een hoge bloeddruk of mensen die bloedverdunners gebruiken hebben ook een vergrote kans op een neusbloeding. Een bloedneus kan tevens in verband worden gebracht met een tekort aan vitamine A.

Vitamine A tekort

Het kan zijn dat je een vitamine A tekort hebt. Een tekort aan deze vitamine kan tevens leiden tot en uiterst loom gevoel, een gebrek aan eetlust, wratten en het bloeden van aambeien. Vitamine A heeft daarbij ook Zink nodig om goed te werken. Een tekort aan zink kan dus dezelfde klachten geven als een vitamine A tekort! Heb je dus vaker een spontane bloedneus, dan zou je eens kunnen denken aan een aanvullend voedingssupplement.

Het soort bloedneus

Een bloedneus ontstaat doorgaans voorin de neus omdat de daar de bloedvaatjes van het neusslijmvlies makkelijker beschadigen. Deze vorm van neusbloeden is doorgaans ongevaarlijk en kun je zelf met enkele minuten stoppen.

Een bloedneus die achterin de neus moet echter doorgaans door een arts worden behandeld. Een bloeding achterin de neus wordt aangeduid als posterieure bloedneus.

Het stoppen van een bloedneus

Je kunt je neus dichtknijpen net onder het neusbeen. Let wel op dat de bloeding binnen 10 minuten moet zijn gestopt. Wanneer je een bloedneus ontdekt ga dan zitten, snuit je neus en buig je hoofd licht voorover. Controleer na 5 minuten of de bloeding is getopt. Gaat de bloeding na 10 minuten nog steeds door neem dan contact op met de huisarts!

Wat kun je zelf doen om bloedneuzen te voorkomen?

Snuit niet te hard, peuter niet in je neus. Let erop dat je voldoende vitamine A binnen krijgt en zorg ervoor dat de lucht in huis niet te droog wordt, door bijvoorbeeld het ophangen van waterreservoirs aan de radiator.

Producten die je kunnen helpen