Kun je koffiedik twee keer gebruiken?

Kun je koffieprut meermaals gebruiken? Kun je met dezelfde koffiedik 2 keer of meerdere keren koffie zetten? Dat is de grote vraag van vandaag!

A small cup of coffee

Stel je voor je wordt ‘s-morgens wakker, wilt even lekker ontspannen de dag beginnen met een goed bakje koffie, maar dan zijn je bonen op en het is zondag en de winkels gaan vandaag echt niet open. Dilemma. Want je krijgt ook nog bezoek en die lusten vast ook nog wel een lekker kopje koffie.

Van koffiedik twee keer koffie zetten?

Kun je koffie zetten van reeds gebruikt koffiedik? Het antwoord is Naja! Ja je kunt gewoon water in je machine gooien en er zal een bruin/zwart goedje uitkomen. Maar of je dat koffie mag noemen is het tweede. In ieder geval wordt het een slappe bak.

Het hele punt van het brouwproces is om de oli├źn en smaakvolle verbindingen uit het koffiedik te halen. De methoden die we gebruiken (met betrekking tot de hoeveelheid koffiedik, de hoeveelheid water en de methoden om het water op het koffiedik te introduceren) zijn ontworpen om de hoeveelheid “koffievloeistof” die we kunnen krijgen te maximaliseren.

De hoeveelheid echte koffie dat we uit een bepaalde hoeveelheid gemalen koffiebonen kunnen halen is beperkt. Daarbij komt het vermogen van onze machines om de koffie uit de bonen te extraheren niet perfect is. Dus wanneer je nog een keer het proces herhaald krijg je wederom gekleurd water.

Omdat je de meeste inhoud al uit de gemalen bonen hebt gehaald. En omdat alle stoffen die het gemakkelijkst te extraheren waren natuurlijk al helemaal weg zijn. Daarom is het alleen maar logisch dat je tweede pot veel minder ‘koffie elementen’ zal bevatten na dezelfde hoeveelheid moeite.

Daarbij komt dat niet alles wat je uit het koffiedik kunt halen lekker smaakt. Dus niet alleen zal je tweede pot koffie minder “koffie” -aroma hebben, hij zal ook een meer bittere smaak hebben.

Dus, koffieprut 2 keer gebruiken?

Dus twee keer koffie zetten van dezelfde koffieprut is niet aan te raden. Maar doe het een keer, dan proef je waarom. Misschien vind jij het wel erg lekker. Dat spaart je natuurlijk een hoop geld uit ­čśÇ

Koffieprut hergebruiken

Ondanks dat het niet aan te raden is om meermaals koffie te zetten kun je koffiedik nog wel heel goed voor andere doeleinden hergebruiken. Planten zijn er bijvoorbeeld heel blij mee en ook het neutraliseren van geurtjes is met je gemalen boontjes goed mogelijk.