Nieuwsbrief en de AVG: Regels voor de Opt-In

Internet

Welke regels gelden en nu bij het verzamelen van e-mailadressen voor het versturen van je nieuwsbrief?
Sinds de Invoering van de AVG is het verzamelen van e-mailadressen en het versturen van mailings aan scherpere regels onderhevig. Het doel is het tegengaan van ongewenste communicatie. Het is dus belangrijk dat je toestemming hebt van de ontvanger om hem of haar informatie toe te sturen!

Toestemming vragen volgens de regels van de AVG

Je moet toestemming vragen en daaruit moeten de volgende zaken kunnen worden opgemaakt:

  1. Wie zal de berichten versturen? Ofwel uit naam van welke persoon of welk bedrijf zal diegene de informatie ontvangen? De ontvanger moet je identiteit kunnen controleren. Je kunt mensen die zich aanmelden bij bedrijf A niet een e-mail sturen uit naam van bedrijf B.
  2. Wat is de frequentie waarmee informatie zal worden verstuurd? Ga je elke dag, week, maand of misschien maar 1 keer per jaar een mailtje sturen?
  3. Wat voor soort informatie zal worden verstuurd? (Informatie, acties, aanbiedingen?) Vraag je toestemming voor informatieve artikelen, dan kun je niet een mailing met aanbiedingen sturen.
  4. Hoe zal de informatie worden verstuurd? in de meeste gevallen natuurlijk per e-mail, maar je moet dat nog wel even duidelijk vermelden.
  5. Je moet aangeven waar de ontvanger naar toe kan wanneer hij/zij vragen heeft. Verwijs naar je privacy verklaring of een speciale pagina waarop te vinden is wat je in je nieuwsbrief zet en hoe je de persoonlijke informatie verwerkt.
  6. Je mag geen voorwaardelijke inschrijving doen. Dus niet pas een download of een “give away” vrijgeven wanneer mensen zich aanmelden.

Een voorbeeld van een toestemming:

Ik wil graag, maximaal 1 keer per week per e-mail op de hoogte gehouden worden door “Jouw bedrijf” betreffende nieuwe producten, acties en nieuwe ontwikkelingen. Meer informatie kan ik vinden op www.jouwsite.nl/privacy

Toestemming opslaan

Het vragen van toestemming moet worden opgeslagen. Gebruik dus een vakje dat de bezoeker moet aanklikken voordat hij/zij verder gaat. Let op dat je dat vakje niet automatisch mag aanvinken! De ontvanger moet echt zelf op het vakje klikken en je moet dit opslaan!

Gebruik maken van mailing software

Je kunt een hoop zelf doen, maar er zijn ook programma’s die het je erg gemakkelijk kunnen maken. Zowel bij het verzamelen van contacten als het onderhouden van de verzendlijsten en het professioneel vormgeven van je nieuwsbrieven.
Populaire programma’s zijn bijvoorbeeld: Mailchimp en Sender.net

TIP: Kijk van tevoren even goed naar de “pricing” en check hoeveel e-mails je kunt versturen en hoeveel e-mail adressen je kunt opslaan.

Alleen informatie sturen waarvoor je toestemming hebt.

Let op dat je alleen informatie stuurt waarvoor je toestemming hebt gekregen! Wanneer je toestemming vraagt om de ontvanger te berichten over aanbiedingen, dan kun je hem of haar niet zomaar nieuwsberichten sturen over blogberichten of artikelen die je hebt geschreven. Hiervoor moet je dan apart toestemming hebben gevraagd.