Waarom is de lucht blauw?

Waarom is de lucht blauw

Waarom is de lucht blauw en niet bijvoorbeeld zwart of rood en waarom is er dan ‘s-avonds een rode lucht wanneer de zon onder gaat?

De hemel is bij klaarlichte dag blauw en dat komt doordat een deel van het licht van de zon breekt en verstrooid wordt in de dampkring van de Aarde. Het licht van de zon splitst zich dus in de kleuren van de regenboog en elke kleur heeft zijn eigen golflengte. Nu is het zo dat blauw licht een zeer korte golflengte heeft en zich daardoor goed laat verspreiden. Dit in tegenstelling tot rood, groen en geel licht. Blauw is dus in dit geval de winnaar, maar hoe zit dat dan met de avondzon en de rode avondlucht?

Waarom zijn de avondlucht en de avondzon rood?

Nu is de hemel overdag blauw, maar wanneer je de zon in de zee ziet zakken kleurt de hemel vaak oranje en rood. Hoe komt dat dan? Zoals hierboven al vermeld wordt het licht van de zon gebroken bij het binnenkomen van de dampkring. Blauw licht laat zich goed verstrooien door de korte golflengte, maar bij zonsopgang en zonsondergang moet het licht een veel grotere afstand afleggen om ons te bereiken. Daar is het Rode licht in het voordeel omdat deze een langere golflengte heeft en zich niet gemakkelijk laat verstrooien. Het blauwe, groene en gele licht red het niet meer om ons te bereiken, het rode licht blijft over en voila de avondzon en de avondhemel wordt gekleurd in rode tinten.

Naar mate het licht meer en meer verstrooid wordt zal de lucht zich steeds dieper rood kleuren. Niet alleen de stand van de zon, maar ook de mate van luchtvervuiling is hier van invloed gezien ook stofdeeltjes het licht kunnen verstrooien.

Waarom is het heelal dan zwart?

In het heelal wordt de lichtbundel van de Zon niet gebroken en wordt het licht niet verstrooid daardoor is er geen kleur en is het Heelal dus zwart.