Waarom poepen geiten keutels

Waarom poepen geiten nou eigenlijk keutels en geen grote drollen of vlaaien? Het hele simpele antwoord is dat een geit veel meer vocht onttrekt aan zijn ontlasting dan bijvoorbeeld een koe of een mens.

Ondanks het feit dat koeien, schapen en geiten allemaal van de weides eten en een soortgelijk spijsverteringsstelsel hebben zijn geiten, schapen en ook kamelen veel beter in staat om vocht uit hun ontlasting te halen. Hierdoor kunnen schapen, geiten en kamelen veel beter overleven in drogere gebieden.

Gorge du Verdon Goat 0254

Koeien kunnen het vochtgehalte in hun ontlasting terugbrengen naar zo’n 60%, waar geiten dit tot 50% kunnen reduceren.

Mensen die keutels poepen

Wanneer je last hebt van harde ontlasting kan je zelf ook het gevoel hebben dat je keutels aan het poepen bent. Je ontlasting heeft dan ook duidelijk een consistentie. De oplossing hiervoor is natuurlijk het drinken van voldoende water en het eten van veel meer vezels. Dus al die broodmaaltijden laten staan en gewoon fruit en groente eten. Dat is niet alleen fijn voor je kringspier, maar je darm en lever zijn er ook veel blijer mee.

Vierkante poep

Het kan nog leuker! Wist je dat een Wombat vierkante keutels bouwt in het laatste stukje van zijn darmen? Geniaal. Ze gebruiken hun uitwerpselen namelijk om torens te bouwen ter afbakening van hun territorium