Wat mogen honden niet eten?

Wat kunnen honden niet eten

Een lijst met dingen die je je hond beter niet kunt geven!

Welk voedsel mag mijn hond niet eten? Welk eten is giftig voor honden? Dit zijn belangrijke vragen die een hondenbezitter zich direct zou moeten stellen.

Honden hebben een andere spijsvertering dan mensen en reageren anders op hoeveelheden van bepaalde stoffen. Het kan dus zijn dat onze alledaagse kost levensgevaarlijk is voor uw hond!

Lijst met voedsel dat gevaarlijk is voor honden

 1. Avocado;
 2. Aardappelen rauw;
 3. Champignons en paddenstoelen;
 4. Chocolade;
 5. Druiven en rozijnen;
 6. Deeg
 7. Macadamianoten;
 8. Paardenpoep;
 9. Pitten van vruchten;
 10. Koffie en Cafeïne;
 11. Slakken of Kikkers;
 12. Tomaten
 13. Uien en Uiensoorten zoals knoflook, bieslook en Prei;
 14. Rauw vlees en kadavers;
 15. Zout

Avocado giftig voor honden?

Wanneer honden avocado eten dan kunnen zij klachten krijgen zoals buikpijn, diarree en overgeven.

Waarom mogen honden geen chocolade?

Chocolade is giftig voor honden en kan zelfs overlijden tot gevolg hebben. De stof theobromine is de grote boosdoener, maar ook de cafeïne in de chocola doet honden geen goed! Deze stoffen kunnen de hartspier van een hond verlammen. Theobromine zit in de cacaoboom en dat betekent dat het gevaar van pure chocolade groter is dan dat van melkchocolade of witte chocolade. Eet een hond een hele chocoladereep dan is de enige oplossing de maag te laten spoelen voordat er teveel aan theobromine door het lichaam is opgenomen.

Daarom mag een hond geen deeg

Deeg gaat rijzen en door het gistingsproces kan alcohol ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat de maag van de hond veel te vol wordt en kan lijden tot overgeven of een beschadiging, scheuren van de maag. Verder kan alcohol zorgen voor blindheid of zelfs overlijden.

In veel deeg zijn andere toevoegingen zoals zout, suikervervangers of zelfs stimulerende middelen. Deze horen niet in mensen thuis en ook niet in uw huisdier.

Nachtschades

In nachtschades zoals tomaten, aardappelen, paprika en aubergines zit het stofje Solanine. Solanine is niet alleen voor honden, maar ook voor mensen giftig en er wordt aanbevolen de inname niet te overdrijven.

Poep en kadavers

Laat honden geen uitwerpselen, dode of levende dieren eten van de straat. Geef een hond de kans en hij vreet paardenpoep, hondenpoep, mensenpoep en kattenpoep. Deze kunnen net als kadavers of levende dieren allerlei soorten parasieten, wormen, virussen en andere ziekteverwekkers bevatten. Je weet immers niet wat andere dieren hebben gegeten en/of wat er in hun darmen leeft.

Druiven zijn giftig voor honden

Druiven kunnen leiden tot nierfalen en zal zich beroerd voelen met diarree, buikpijn en slechte eetlust als symptomen.

Zout is erg gevaarlijk voor honden

Geef een hond geen zout. Het lijkt erg onschuldig, maar uw trouwe viervoeter kan er oedeem of epilepsie van krijgen. Diarree en braken zijn ook gevolgen van het eten van zout. Heeft je hond zout gegeten laat hem/haar dan steeds kleine beetjes drinken zodat de verhouding natrium-chloor zich weer kan herstellen.

Koffie is niet voor de hond!

Cafeïne is een pure gifstof voor honden en kan koorts, hartfalen en coma tot gevolg hebben. Cafeïne zit natuurlijk niet alleen in Koffie, maar ook in thee, cola en chocolade.

Pas op voor paddenstoelen

Iedereen weet dat paddenstoelen veelal giftig zijn! Dit geld niet alleen voor mensen, maar ook voor honden. Ook rauwe champignons kun je maar beter buiten bereik van je hond houden. Het grote gevaar dreigt echter in de herfst, wanneer de paddenstoelen de grond uitschieten! Let dus op tijdens het wandelen en/of houdt je hond aangelijnd.