Witte thee, groene thee, zwarte thee, Oorlong en Rooibos – Wat is het verschil?

Witte thee, groene thee en zwarte thee en Oorlong zijn verschillende theesoorten die echter wel alle vier van de theeplant worden getrokken.  Wat is dan het verschil tussen deze verschillende theesoorten?

Baikanthapur Tea- Sacchi Chai

Het verschil tussen witte, groene en zwarte thee?

Het verschil tussen Witte, groene en zwarte thee zit hem in het proces van het plukken en verwerken van de theeblaadjes. Door de verschillende verwerkingsprocessen hebben alle soorten thee een bijdrage voor het lichaam.

Groene thee, een krachtige antioxidant!

Bij groene thee worden de theeblaadjes niet gefermenteerd en ook niet geneusd zoals bij zwarte thee. Groene thee bevat catechinen, natuurlijke polyfenolen die ontstekingsremmend werken, virussen tegenwerken en bacteriën doden. Groene thee bevat ook theïne. Geadviseerd wordt daarom niet meer dan 10 koppen per dag te drinken, want dat zou je gezondheid dan weer tegenwerken.

Wat is dan Witte thee?

Witte thee is eigenlijk net als groene thee, maar deze soort wordt alleen getrokken van de eerste jonge knoppen van de theeplant. Deze jonge scheuten worden geplukt en worden vrijwel niet bewerkt. De blaadjes worden niet gekneusd en niet gefermenteerd. De jonge knoppen zijn nog rijk aan antioxidanten die dan ook in de thee terecht komen. Witte thee wordt ook wel beschouwd als het natuurlijke product met de meeste antioxidanten ter wereld.

Is thee gezond? De voordelen van witte of groene thee drinken.

Dagelijks groene en of witte thee drinken biedt onder andere de volgende voordelen:

  • Verbeteren van de cholesterolspiegel
  • Verlagen van het bloedsuiker;
  • Reguleren van de bloedsomloop;
  • Bescherming tegen ziekten door vitamine C
  • Ondersteuning van de botten door de natuurlijke aanwezigheid van fluoride;
  • Zuivering en ontgiften van het lichaam
  • Bescherming tegen zonnestralen (UV)

Sanpincha Thee

Sanpincha Thee is een bijzondere thee en is een mengsel van groene thee en jasmijnbloemen. Deze thee is zeer heilzaam. Het zou de kans op een hartaanval verlagen, stress verminderen, het immuunsysteem ondersteunen en het verlaagd het cholesterol. Het is een sleutel naar een gezond en krachtig lichaam en het bereiken van een hoge leeftijd. Bij ons is deze thee moeilijk te verkrijgen. Je kunt bij de speciaalzaken zoals Simon Lévelt wel terecht voor een groene thee met jasmijn van hoge kwaliteit.

Zwarte thee

De blaadjes van zwarte thee zijn volledig gefermenteerd. Hierdoor geven de blaadjes ook een krachtige smaak af en bevat de thee meer cafeïne en tanine. Antioxidanten zijn er echter in vergelijking met groene en witte thee niet meer veel aanwezig. Zwarte thee bevat  theanine dat schimmels en bacteriën bestrijd en daardoor dus op deze wijze het immuunsysteem versterken.

Oorlong Thee (Zwarte Draak)

Oorlong thee is ook een traditionele Chinese theesoort. Oorlong betekent Zwarte Draak Deze thee zit dan weer tussen groene thee en zwarte thee in. De blaadjes zijn namelijk gedeeltelijk geoxideerd. De oxidatiegraad ligt daarbij tussen de 10 tot 75%. De blaadjes worden gedroogd, gekneusd en wanneer de gewenste oxidatie bereikt is worden de blaadjes kort verhit. De smaak van Oorlong thee varieert afhankelijk van de oxidatiegraad van een lichte verfrissende citroensmaak naar de volle smaak van perziken en abrikozen.

In China is oorlong thee zeer populair en worden er ook wedstrijden gehouden in het produceren van de meest mooie en smaakvolle oorlong thee. Oorlong thee bevat ook Polyfenolen wat onder andere helpt bij afvallen, de weerstand verhoogd en helpt bij huidproblemen. Wanneer je niet zou houdt van de lichte smaak van groene of witte thee dan biedt oorlong een uitkomst.

Rooibos geschnitten

Rooibos

Rooibos thee is eigenlijk geen thee daar rooibos niet stamt van de theeplant (Camelia Sinensis). Rooibos thee wordt getrokken van de naaldvormige bladeren van de rooibosstruik. Deze groeit in Zuid-Afrika. Rooibos thee is bij ons echter zeer populair en biedt ook voor de gezondheid een paar krachtige voordelen. Zo bevat ook rooibos thee antioxidanten, heeft het een positieve uitwerking op je vochtbalans, versterkt het je immuunsysteem, het gebit en je botten en zorgt het voor een goede werking van je spieren. Een groot voordeel is dat rooibos geen cafeïne bevat, waardoor je hem ook goed kunt drinken voordat je gaat slapen.

Rooibos thee is ontstekingsremmend en bevat antioxidanten en mineralen zoals IJzer, zink, natrium AHA-zuren, fluoride, koper en mangaan. Het dagelijks drinken van rooibos thee is dus niet alleen lekker, maar het helpt ook bij het voorkomen zware ontstekingen en tekorten die zouden kunnen ontaarden in een vorm van kanker.