Heb je last van wratten en wil je daar op een natuurlijke manier vanaf komen? Ontdek de veelvoorkomende oorzaken en pak deze aan zodat je weer wratvrij kunt zijn en blijven.
Wratten, waar heb je dan een tekort aan?
Wanneer je wratten hebt dan is dat veelal te herleiden naar een tekort aan Vitamine A en/of een tekort aan Zink en celzouten Natrium Sulfuricum en Natrium Vanadinicum. Ben je veel binnen, heb je een doorgaans vegetarisch dieet, heeft je immuunsysteem het even zwaar en/of heb je darmproblemen? Dan is de kans op wratten groter!
Wat zijn eigenlijk wratten?
Wratten zijn kleine huidgezwelletjes die het gevolg zijn van een infectie op de bovenste laag van de huid die wordt veroorzaakt door het papillomavirus HPV. De kans op wratten is hoger daar waar de huid week, beschadigd of verwond is. Vooral voeten en handen zijn daarom vatbaar voor wratjes.
Moet je wratten behandelen?
Wratjes zijn onschuldig en hoeven in principe alleen behandeld te worden wanneer je er zelf hinder van ondervind. Een wrat verdwijnt doorgaans vanzelf. Je kunt wratten laten bevriezen bij de huisarts of zelf insmeren met salicylzuurzalf. Een behandeling levert doorgaans meer klachten op dan de wrat zelf. Je kunt natuurlijk ook de achterliggende oorzaak van het symptoom uitzoeken en ervoor zorgen dat je ook niet snel nieuwe wratten zult krijgen.
Vitamine A tekort
Het lichaam heeft vitamine A nodig voor het zichtvermogen, de groei en ontwikkeling van de botten, huidweefsel, het haar, de nagels, de aanmaak van geslachtshormonen en de ondersteuning van het Immuunsysteem. Vitamine A tekort kan dus vele symptomen tot gevolg hebben zoals wratten, roos, acne, zeer droge ellebogen en hielen. Enerzijds omdat het immuunsysteem minder goed wordt ondersteund en je weerstand afneemt en anderzijds omdat in het geval van wratten het herstellend vermogen van de huid afneemt.
Hoe ontstaat een vitamine A tekort?
Een tekort ontstaat wanneer van iets meer wordt verbruikt dan dat ervan wordt aangevuld. Het probleem kan dus zowel bij het verbruik, het aanvullen als bij een combinatie van deze twee liggen.
Verbruik
Vitamine A is nodig voor het zichtvermogen. Daarbij wordt bij kunstlicht veel meer vitamine A verbruikt dan bij daglicht en zullen mensen die veel binnen zijn dus eerder een tekort krijgen en symptomen gaan vertonen. Daarnaast is verbruik door het immuunsysteem natuurlijk afhankelijk van andere interne en externe factoren. Een hoog verbruik kan dus een oorzaak zijn voor het tekort, maar je mag ook het aanvullen niet vergeten.
Aanvullen en opnemen
Doordat vitamine A vooral in dierlijke producten te vinden is zullen mensen met een vegetarisch dieet meer risico lopen op een tekort aan deze vitaminen. Ten slotte is ook de opneembaarheid van de voedingsstoffen een zeer belangrijk thema. Heb je bijvoorbeeld darmproblemen dan kan het zijn dat jouw lichaam veel minder vitaminen en mineralen uit de voeding kan opnemen dan gemiddeld. Je bent dan al snel gebonden aan een preparaat.
Waar zit vitamine A in?
Vitamine A is in de pure vorm te vinden in dierlijke producten zoals lever, kaas, eieren, melk, boter, vlees en vis. Het plantaardige caroteen kan in het lichaam ook worden omgezet in vitamine A, maar dit blijkt minder effectief dan de pure vorm vitamine A. Plantaardige bronnen die veel vitamine A bevatten zijn onder andere wortelen, spinazie, boerenkool, perziken, abrikozen
Zinktekort
Zink is een spoorelement en wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Zink is echter een heel belangrijk mineraal en ondersteunt onder andere de werking van vitamine A. Zink is nodig om opgeslagen vitamine A uit de lever vrij te zetten en te transporteren. Het nemen van een Zink preparaat (voedingssupplement) zou er dus ook voor kunnen zorgen dat de klachten verdwijnen.
Een zinktekort kun je herkennen aan het fijt dat wondjes langer nodig hebben om te helen, problemen met het gezichtsvermogen, diarree en verminderde weerstand tegen infecties.
In welke voeding zit zink?
Natuurlijke bronnen van Zink zijn onder andere: Oesters, Edammer, eieren, noten. Een tekort aan Zink kan ontstaan door sporten, stress of een chronische aandoening van de ingewanden. Daar zink uit dierlijke producten beter wordt opgenomen geld hier ook weer dat mensen met een vooral plantaardig dieet hier goed moeten opletten om voldoende zink aan te vullen.
Celzouten ofwel Schüsslerzouten
Dokter Wilhelm Heinrich Schüssler deed onderzoek naar de mineralen in het menselijk lichaam. Door zijn onderzoek creëerde hij een geneeswijze die gebaseerd is op de overtuiging dat een ziekte/ het vertonen van symptomen vrijwel altijd te maken heeft met een tekort aan bepaalde mineralen. Door dit tekort op te heffen zouden ook de symptomen moeten verdwijnen.
Calcium Fluoratum
Dit mineraal is verantwoordelijk voor de elasticiteit van het bindweefsel en het helpt en helpt dus ook wanneer je last hebt van eelt en verharding van de huid of voor gaatjes in je tanden.
Natrium Sulfuricum
Natrium Sulfuricum bevordert de uitscheiding van vloeistoffen waarin giftige stoffen (afvalstoffen) zijn opgelost. Het helpt het lichaam dus om te ontgiften.
Natrium Vanadinicum
Natrium Vanadinicum ondersteunt de verstofwisseling van vet, glucose en cholestrol en is belangrijk voor de opbouw van beenderen. Een tekort leidt onder andere tot tandproblemen, botontkalking, wratten en Ischias.